Een duurzaam zwembad, klaar voor de toekomst. In Haastrecht is afgelopen winter hard gewerkt om het buitenzwembad De Loete om te bouwen naar een natuurgezuiverd zwembad. Een mooi en uniek project, want ‘Natuurlijk De Loete’, zoals de nieuwe naam van het complex luidt, is het tweede openbare zwembad in Nederland dat op natuurlijke wijze gezuiverd wordt.
Wat betekent dat in de praktijk voor de zwemmers? Het eerste wat zij zullen merken is dat de zo kenmerkende chloorlucht is verdwenen. Het water wordt namelijk niet meer door chloor gezuiverd, maar op een natuurlijk manier via een helofytenfilter. Deze grindbak met speciaal geselecteerde planten zuivert het water op een natuurlijke manier. Het voldoet aan alle normen van zwemwaterkwaliteit en waterveiligheid en is schoon, zacht en helder. En dus vrij van chloor.
De financiering van dit project is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit een Leadersubsidie, het Europese Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Natuurlijk De Loete is pas nummer twee in Nederland. Gelegen tussen de natuurgebieden Bilwijk en Doove Gat aan het riviertje de Vlist is het een idyllische locatie voor zomerse buitenrecreatie.
Nieuwe bestrating
Tegelijkertijd met deze technische vernieuwingen is ook de directe omgeving van Natuurlijk De Loete, dat geheel draait op de inzet van vrijwilligers, op de schop gegaan. Op de weide zijn bomen geplant en rondom het zwembad is de complete bestrating vernieuwd. De tegels en klinkers zijn door TeBi geleverd. Het nieuwe straatwerk zorgt voor een heel eigentijdse uitstraling van dit unieke buitenzwembad.
Uiteraard moest de bestrating wel aan bepaalde voorschriften voldoen die van belang zijn voor een zwembadomgeving. “Er is allereerst gekeken naar de stroefheid. Wanneer de bestrating glad zou worden, wordt ons zwembad afgekeurd en mogen wij niet open”, vertelt Peter van Schaik, voorzitter van de Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB).
“Ook kleur is een belangrijk aspect. We hebben gekozen voor een lichte kleur. Wanneer de zon schijnt en je loopt met blote voeten op de tegels, dan voelen die minder heet aan. Dat is niet alleen prettiger voor de gasten, maar ook voor onze medewerkers. Zij moeten altijd extra alert zijn. Als een ondergrond extra hitte afgeeft, dan verlaagt dat de alertheid van onze medewerkers.”
Duurzaam en circulair
Het grote doel van het stichtingsbestuur en alle betrokkenen was om het project zo duurzaam mogelijk en waar mogelijk circulair uit te voeren. “Dat is behoorlijk goed gelukt op verschillende onderdelen”, zegt Van Schaik.
“TeBi heeft ervoor gezorgd dat de oude bestrating is opgehaald. Een groep pakketteers heeft het geregeld en voor ons afgevoerd naar een nieuwe klus. Ik heb begrepen dat daar weer een schoolplein van is gemaakt. Een mooi voorbeeld van circulair bezig zijn.”
Wij mochten de volgende materialen leveren:
- TB steen 20x30x4cm grijs/zwart
- Cottage stones 30x60x4cm bruin genuanceerd
Een tijdje geleden is onze vlogger Michael bij Natuurlijk de Loete en vroeg Peter van Schaik van alles over de realisatie en het project! Check de vlog onder aan de pagina!
Meer informatie over dit project, of de gebruikte materialen? Neem contact op met een van onze experts, zij helpen je graag!
Straatzaken
U kunt dit project terugvinden in onze Straatzaken. Dit blad wordt om de 3/4 maanden gepubliceerd en verspreidt onder onze zakelijke klanten.
Verwijzing: Straatzaken #15 blz: 18-19